Wentylacja dla gastronomii
Otrzymaj kilka ofert od firm - Zaoszczędź do 30%
164 firm w tej kategorii
Zapytaj o ceny i koszty
  • Warszawa
  • Katowice
  • Wrocław
  • Poznań
  • Kraków
  • Gdańsk
  • Łódź
  • Szczecin
  • Bydgoszcz
  • Rzeszów
  • Lublin
  • Olsztyn
  • Zielona Góra
  • Kielce
  • Opole

Bezpłatnie wyślij zapytanie

Podaj jakich firm i ofert szukasz

Firmy złożą Ci oferty

Porównaj ceny i ważne parametry

Kupuj taniej i lepiej

Zyskaj korzystniejsze warunki zakupu

17.02.2024 | autor: Rafał Rybicki | PRZECZYTASZ W 4

Wentylacja w lokalu gastronomicznym

Głównym celem funkcjonowania wentylacji w lokalu gastronomicznym jest utrzymanie odpowiedniej temperatury i wilgotności, a także odprowadzanie zanieszczyszczeń. Pomieszczenie kuchni to miejsce, w którym unosi się dużo pary wodnej, dwutlenku węgla i tłuszczu oraz rozchodzi się dużo intensywnych zapachów. Wentylacja odpowiada tu zatem przede wszystkim za komfort pracy personelu i zapewnia im właściwe warunki do pracy. W kuchni źle klimatyzowanej temperatura i zapach sprawiają, że pracownikom jest tam trudno wytrzymać. Ponadto wszelkie zapachy mogą wydostawać się poza kuchnię, co jest w stanie zepsuć wrażenie innym gościom w lokalu.

Wymogi dla wentylacji gastronomicznej 
Jak zmierzyć wydajność systemu wentylacji? Wystarczy wyliczyć minimalną ilość świeżego powietrza w danym pomieszczeniu i określić właściwy bilans cieplno-wilgotnościowy. Ilość świeżego powietrza określamy w przeliczenie na liczbę osób przebywających w danej części lokalu. Każda z nich powinna mieć zapewnione 30m3 czystego i świeżego powietrza w ciągu jednej godziny.

Liczba wymian powietrza jest inna dla kuchni, a inna dla sali:

dla działu produkcyjnego (kuchnia) powinno to być 10-50 wymian w ciągu 1 h,
dla działu handlowego (sala konsumencka) powinno to być 5-10 wymian w ciągu 1 h.

W przypadku wilgotności powietrza i temperatury mamy następujące wytyczne:

wilgotność powietrza 40-50%,
zakres temperatury powietrza powinien oscylować w zakresie 20-22°C,
prędkość powietrza w miejscu pracy - 0,2-0,3 m/s.

Typy wentylacji w gastronomii

Wentylację w lokalu gastronomicznym możemy podzielić na trzy podstawowe typy:

Wentylacja ogólna, odpowiadająca za cyrkulację powietrza oraz odprowadzanie zanieczyszczonego i doprowadzanie świeżego.
Wentylacja miejscowa, będą wsparciem dla wentylacji ogólnej; to urządzenia odpowiadające za odprowadzanie zanieczyszczeń z konkretnego miejsca, np. okapy.
Klimatyzacja, czyli urządzenia mające za zadanie utrzymanie odpowiedniej temperatury i wilgotności.

Typy okapów gastronomicznych
Oprócz wentylacji ogólnej w kuchni warto pamiętać o okapach oraz wyciągach miejscowych. Ich umiejscowienie nie jest trudne, instalowane są oczywiście nad źródłami ciepła. Ograniczają one rozpraszanie cząsteczek tłuszczu i wysokich temperatur oraz usuwanie intensywnych zapachów.

Okapy do wentylacji miejscowej dzielą się na podstawie sposobu ich działania na:

  • Okap wyciągowy, będący podstawowym urządzeniem odpowiedzialnym za usuwanie zanieczyszczeń (zwłaszcza tłuszczu),
  • Okap nawiewno-wyciągowy, czyli taki, który oprócz funkcji swojego poprzednika wpuszcza dodatkowo świeże powietrze do pomieszczenia.

Ze względu na zastosowanie okapy wentylacyjne możemy podzielić w następujący sposób:

Typ I - okapy usuwające m.in. opary tłuszczu i dymu, które są efektem obróbki cieplnej żywności,

Typ II - okapy odpowiedzialne za usuwanie ciepła i pary wodnej, powstających w trakcie mycia naczyń

Wybierając okap powinniśmy przede wszystkim sprawdzić, z jakich materiałów został wykonany. Okap powinien być odporny na tłuszcz i wilgoć, być łatwy w czyszczeniu oraz wyprodukowany z niepalnego materiału. W przypadku okapów z oświetleniem należy koniecznie pamiętać o osłonce. Podczas wyboru okapu powinniśmy sprawdzić, jaki filtr w nim zastosowano, jakie wymiary ma urządzenie oraz jakie są rodzaje nawiewu.

Wyżej wspomniano o wentylacji sal w lokalu, ale została jeszcze kwestia wentylacji w łazienkach i toaletach. W tych pomieszczeniach należy zainstalować wentylację mechaniczną z odpowiednim układem ciśnienia. Oznacza to, że powietrze z toalety nie może przenikać do innych pomieszczeń wobec których stawia się wyższe wymagania sanitarne.

Projekt wentylacji dla gastronomii

Projekt technologiczny wentylacji powinien przede wszystkim uwzględniać wytyczne zawarte w projekcie technologicznym całego budynku. Dobra realizacja projektu zapewni nam trwałość instalacji, a podczas montażu urządzeń unikniemy wielu zaskoczeń oraz niepotrzebnych awarii.

PROJEKT POWINIEN ZAWIERAĆ:

  • opis techniczny;
  • szkice;
  • opis urządzeń.
  • bilans powietrza higienicznego;
  • bilans powietrza zanieczyszczonego;
  • bilans ciepła w pomieszczeniach;
  • system wentylacji toalet;
  • określenie strumieni powietrza usuwanego przez wentylację ogólną i miejscową;

Wentylacja to niezbędny element lokalu gastronomicznego. Odpowiada za komfort pracowników, zadowolenie gości, a także dopuszczenie lokalu do użytkowania. Projekt technologiczny to kwestia bardzo skomplikowana i nie powinno się jej lekceważyć. Starannie wykonany pozwoli nam oszczędzić pieniądze i skonstruować instalację, która posłuży latami. 

Wentylacja w Zwiadowca

Horeca PArtner Kamil Kurcin Horeca PArtner Kamil Kurcin
Horeca PArtner Wszystko Dla Gastronomi
Horeca Partner obsługuje hotele i restauracje w zakresie doradztwa oraz dostaw mebli ogrodowych , mebli tapicerowanych , mebli basenowych oraz plażowych ,parasoli , donic do hoteli i restauracji .Współpracujemy z fabrykami z Włoch , Hiszpanii , Polski a także krajów skandynawskich .
WIGO GĄSIOROWSKI WIGO GĄSIOROWSKI
Wyposażenie Rynku HoReCa
Firma WIGO GĄSIOROWSKI jest obecna na rynku od 1994 roku. W ciągu całego okresu swojej działalności dbamy o najwyższą jakość świadczonych usług. Dzięki bogatej wiedzy i doświadczeniu jesteśmy w stanie zapewnić naszym klientom profesjonalną obsługę oraz konkurencyjne ceny.
Klima-Therm S.A Klima-Therm S.A
Lider w dziedzinie klimatyzacji
Firma Klima-Therm, Generalny Przedstawiciel FUJITSU GENERAL w Polsce, Skandynawii oraz w krajach nadbałtyckich, od 1996 roku dostarcza Klientom najnowocześniejsze rozwiązania w zakresie Klimatyzacji Komfortu oraz systemów Klimatyzacji Przemysłowej w oparciu o urządzenia renomowanych, ...
Grohe Polska Sp. z o.o. Grohe Polska Sp. z o.o.
Wyposażenie łazienek
GROHE jest wiodącym na świecie producentem armatury sanitarnej, cenionym za wprowadzanie na rynek produktów innowacyjnych.
SAMSUNG ELECTRONICS Sp z o.o. SAMSUNG ELECTRONICS Sp z o.o.
Samsung - rozwiązania dla HoReCa
Od ponad 70 lat firma Samsung poświęciła wszystkie swoje wysiłki na rzecz stworzenia lepszego świata dostarczając zaawansowanych technologii zarówno dla przedsiębiorstw, jak i użytkowników indywidualnych. Poprzez ciągłe innowacje, funkcjonalne produkty i usługi, utalentowanych praco...
HellCold Polska Sp. z o.o. Sp. K. HellCold Polska Sp. z o.o. Sp. K.
Aroma marketing- aromatyzacja pomieszczeń
HellCold Polska to firma zajmująca się profesjonalną i kompleksową obsługą Klienta w zakresie wdrażania marketingu zapachowego. Począwszy od doboru właściwego urządzenia (w postaci wolnostojącej, zawieszanej lub wpiętej do wentylacji) po odpowiedni zapach.
Firma CHIGO Polska Sp. z o.o. jest autoryzowanym i bezpośrednim przedstawicielem koncernu CHIGO, znanego producenta klimatyzatorów.
Onninen Sp. z o.o.
Technika sanitarna
Firma Onninen została założona w 1913 roku. W swojej długiej historii zawsze była firmą rodzinną. Rodzina założyciela nadal aktywnie uczestniczy w zarządzaniu przedsiębiorstwem. Już w latach 30. i 40. Onninen osiągnął na rodzimym rynku pozycję liczącego się hurtowego dostawcy w branży technicznej...
KOMA - GASTRO Maciej Kołodziej KOMA - GASTRO Maciej Kołodziej
Urządzenia Gastronomiczne, Klimatyzacja, Wentylacja, Chłodnictwo, Pralnictwo
Nasz zespół to ambitni fachowcy, doskonale znający się na swojej profesji. Kochamy branże gastronomiczną ze wzajemnością, od wielu lat. Oferujemy kompleksowe wyposażenie gastronomii nie tylko w profesjonalny sprzęt tego typu ale również w wentylacje, klimatyzacje, pralnictwo.
43.22.Z - Wykonywanie instalacji wodno-kanalizacyjnych, cieplnych, gazowych i klimatyzacyjnych
Oferujesz rozwiązania dla rynku horeca?

Załóż konto i pozyskuj nowych klientów.
Bezpłatnie zaprezentuj firmę i realizacje.

Wypełnij formularz i porównaj oferty firm

Jak działa nasz serwis

Wystarczy, że odpowiesz na kilka krótkich pytań, a odezwą się do Ciebie zainteresowani specjaliści z Twojej okolicy. Otrzymujesz konkurencyjne propozycje wykonania - oszczędzasz czas i pieniądze. Niczym nie ryzykujesz: wystawianie zleceń nic nie kosztuje.

Krok 1. Określasz jakiej usługi lub produktu szukasz

W tym celu wybierz i wypełnij krótki formularz i sprecyzuj swoje oczekiwania, co do usługi lub produktu, którego szukasz. Im więcej podasz nam szczegółów, tym precyzyjniejsze otrzymasz oferty w odpowiedzi na Twoje zapytanie.

Krok 2. Znajdź zainteresowanych Wykonawców i Dostawców

Zainteresowane firmy zapoznają się z treścią i wymaganiami Twojego zapytania. Przygotowują oferty handlowe i przekazują je bezpośrednio do Ciebie. Firmy będą kontaktował się z Tobą telefonicznie, emailem i za pośrednictwem naszego serwisu.

Krok 3. Otrzymujesz niezobowiązujące oferty

Porównujesz otrzymane oferty i po dokonaniu wyboru możesz zamówić usługę lub produkt u firmy, która najbardziej Ci odpowiada. Nasza usługa jest 100% darmowa i niezobowiązująca. Nie jesteś zobowiązany do zakupu.

{{trade.acquisition_initstep_title || trade.name}}

Odpowiedz na kilka pytań
Oferty są darmowe i niezobowiązujące

{{steps[activeStep].description}}

Uwaga: Możesz podać dodatkowe uwagi

Szukamy specjalistów dla Twojego Zapytania!

Wyszukujemy już dla Ciebie dostawców zgodnych z Twoim zapytaniem.

Wysłaliśmy na Twój adres e-mail {{form.user_data.email}} prośbę o potwierdzenie informacji.
Sprawdź swoją pocztę.

Dodaj załączniki

Dodaj zdjęcia lub projekt itp. Pomoże to firmom dopasować oferty specjalnie dla Ciebie.

Prosimy wybrać odpowiedź
Wstecz
Pomiń

Dołącz do firm oferujących {{trade.name}}

Czy na pewno chcesz zakończyć?
Utracisz wszystkie odpowiedzi.
Kontynuuj zapytanie
Przerwij zapytanie
Wybierz wersję uproszczoną.
Tylko pole opisu.
Więcej poradników na podobny temat
07.03.2024Robert Szymczak

Wentylacja pokoi hotelowych

Projektując systemy wentylacyjne i klimatyzacyjne dla hotelu należy rozpocząć od podziału obiektu na strefy, które będą obsługiwane przez niezależne systemy powietrzne (pokoje, restauracje, ...


17.02.2024Rafał Rybicki

Wentylacja dla gastronomii

Głównym celem funkcjonowania wentylacji w lokalu gastronomicznym jest utrzymanie odpowiedniej temperatury i wilgotności, a także odprowadzanie zanieszczyszczeń. Pomieszczenie kuchni to miejs...


17.02.2024Anita Wysocka

Wentylacja kuchni gastronomicznej - 2024

Właściwa cyrkulacja powietrza w kuchni gastronomicznej i sali restauracyjnej przeznaczonej dla gości jest niezbędna nie tylko z powodów higienicznych i komfortu pracy i pobytu, ale ró...


Spis treści
Wentylacja
Zapytaj o ceny i koszty

Oferujesz Wentylacja?

Załóż konto i pozyskuj nowych klientów.
Bezpłatnie zaprezentuj firmę i realizacje.